Multidisciplinaire integratie van engineering

Multidisciplinaire integratie van engineering

Bij de Nederlandse systeemintegrator Hollander techniek werken engineers uit verschillende disciplines samen aan optimale systeemoplossingen voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en retail.

Bij de Nederlandse systeemintegrator Hollander techniek werken engineers uit verschillende disciplines samen aan optimale systeemoplossingen voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en retail. Dankzij flexibele standaardisatie van het productenspectrum binnen het EPLAN Engineering Center, realiseert hollander techniek aanzienlijke besparingen in tijd en kosten.

Hollander techniek ontwikkelt klantspecifieke systeemoplossingen. Veelal complexe installaties waaraan op het eerste gezicht niets ‘standaard’ lijkt. Bij de engineering van deze systemen komt veel ambachtelijk vakmanschap kijken van werktuigbouwkundigen, elektrotechnici en software engineers. Ieder systeem valt of staat bij een goede samenwerking tussen deze verschillende disciplines.

Multidisciplinaire standaard

De oplossingen van hollander techniek zijn zeer succesvol in met name de water sector, voedingsindustrie, maakindustrie en afval industrie. Toch zag Manager Engineering Henk-Jan Scholman in 2003 ruimte voor verbetering. "Dat is ontstaan uit frustratie. Ik schreef software voor onze systemen en merkte dat het vaak niet werkte zoals we wilden. Bijvoorbeeld bij een ‘simpele’ motor voor een pomp, ventilator of conveyor heb je het al snel over tientallen parameters die allemaal moet kloppen. Als je ergens een steek laat vallen, werkt het niet. De enige manier om dit op te lossen, is het maken van standaarden waarvan je weet dat ze werken. En omdat aan een oplossing zowel elektrotechnici, werktuigbouwkundigen als softwareprogrammeurs werken, moet dat een multidisciplinaire zijn."

Slimme databaseHollander techniek geeft haar engineers de ruimte om met hun kennis, creativiteit, en persoonlijke drive een goede oplossing voor de klant te maken. "Die persoonlijke vrijheid maakt het werk voor de engineer erg leuk, maar maakt het ook lastig om een standaard af te dwingen", erkent Henk-Jan Scholman. "Daarom besloten wij deze standaarden niet vast te leggen in een dik boek, maar in plaats daarvan de engineer een tool te bieden die hem een persoonlijk voordeel biedt, namelijk gebruiksgemak. Een database waarin we alle kennis over de deelcomponenten van onze systemen vastleggen, inclusief de keuzecriteria voor een bepaalde oplossing. Via een zeer gebruiksvriendelijke configurator klik en kies je een oplossing bij elkaar, zowel wat betreft software, werktuigbouw als elektrotechniek."

EPLAN Engineering Center

Henk-Jan Scholman maakte in 2006 een ‘proof of concept’ van het gestandaardiseerde engineeringplatform dat hij voor ogen had. "Daar hebben we veel van geleerd. Wat is standaard? Wat zijn de afhankelijkheden? Hoe engineeren wij eigenlijk? En waarom? Zijn een aantal vragen waar we een antwoord op hebben gevonden. Onze elektrotechnisch engineers werken al 15 jaar met de EPLAN Electric P8 software van EPLAN. In 2008 gaf EPLAN een demonstratie van een nieuwe tool in haar portfolio: het EPLAN Engineering Center. We waren stomverbaasd: het concept en de gedachte achter het EPLAN Engineering Center waren gelijk aan hetgeen wij ook hadden bedacht. Er was een 95% match! We hebben ook een concurrerende oplossing bekeken, maar het EPLAN Engineering Center bood ons veel meer vrijheid om de tool naar onze wensen in te richten. Die ruimte hebben we onder andere benut door de tool een uiterst simpele user interface te geven."

Configurator

Het engineeringhulpmiddel, genaamd "IDEA", is een Inter Disciplinaire Engineering Applicatie die de engineers helpt bij het kiezen welke elementen zij nodig hebben voor een oplossing. "Ik vergelijk het met een bak LEGO. Als de blokjes maar klein genoeg zijn, kun je er alles mee maken", vertelt Henk-Jan Scholman. "Wij hebben de kleinste blokjes gemaakt. Met deze standaard mechatronische objecten kunnen we miljoenen varianten maken. Dankzij de ingebouwde kennis zijn verkeerde configuraties niet mogelijk. De configurator werkt zo simpel, dat een junior engineer een oplossing kan genereren in de helft tot een derde van de tijd. Dit geeft ons veel meer flexibiliteit om mensen in te zetten. De configurator haalt veel repeterend werk uit het proces, waardoor onze engineers zich kunnen richten op de echte uitdagingen. Het levert bovendien veel tijdwinst op. Hierdoor lieten onze engineers zich snel overtuigen om op deze manier te werken."

Engineering als productielijn

De configurator, in combinatie met EPLAN Engineering Center, is een ‘engineering machine’ geworden. "Voor onze klanten ontwerpen en bouwen we automatiseringsoplossingen die ambachtelijk handwerk vervangen door een industrieel productieproces. De configurator doet hetzelfde voor ons eigen engineeringproces. Onze engineering wordt een productieproces. In het begin riepen sommigen: dat kan niet, want al onze producten zijn uniek. Maar als onze klanten in de maakindustrie duizenden verschillende varianten kunnen produceren met één productielijn, kunnen wij dat ook", aldus Henk-Jan Scholman.

Enorm potentieel

Hollander techniek heeft vanaf 2013 diverse projecten met "IDEA" geproduceerd. "De configurator levert nu al meer op dan we hadden gedacht. De doorlooptijden bij engineering zijn veel korter en we zijn veel flexibeler. Dit heeft ook impact op de rest van onze processen. Zo hebben we onze onderdelendatabase teruggebracht van zo’n 10.000 naar 900 onderdelen. Dat levert veel logistiek en inkoopvoordeel op. Het heeft zelfs invloed op de verkoop: het verschil tussen maatwerk en standaard werk is helder gedefinieerd. Dit biedt commerciële ruimte bij verkoop van standaard oplossingen. En ik denk dat het hier niet ophoudt. De volgende stap is dat onze verkopers zelf de configurator inzetten om offertes te maken. En wie weet, doet onze klant dat straks zelf. De configurator en de standaard zijn zo flexibel dat hij makkelijk is te gebruiken voor meerdere bedrijven met hun eigen specifieke wensen. Er ligt nog een enorm potentieel voor hollander techniek."

Hollander techniek in een notendop

Hollander techniek adviseert, ontwerpt, installeert en onderhoudt integrale technische oplossingen voor de industrie, utiliteit en retail. "Door ons te verplaatsen in de processen, markt en concurrentiepositie van de klant leveren wij toegevoegde waarde. Of dat nu is in de water sector, voedingsindustrie, maakindustrie of afval industrie", vertelt adviseur Joost Leferink. Voor onze opdrachtgevers is het van belang dat we ISO en CSIA gecertificeerd zijn - dat laatste is de nieuwe standaard voor systemintegrators uit de VS. Maar wat hollander techniek onderscheidt, zijn onze mensen. We gaan altijd voor een goed werkende oplossing. We gaan pas naar huis als het werkt - een perfect eindresultaat is wat telt voor ons."