EPLAN schenkt Chimay extra efficiëntie

EPLAN schenkt Chimay extra efficiëntie

Belgisch bier behoort tot de absolute wereldtop. Zeker trappist. Wereldwijd mogen maar zeven brouwerijen de keurnaam trappistenbier dragen: 1 in Nederland en 6 in België.

EPLAN bespaart Chimay tijd en geld

Belgisch bier behoort tot de absolute wereldtop. Zeker trappist. Wereldwijd mogen maar zeven brouwerijen de keurnaam trappistenbier dragen: 1 in Nederland en 6 in België. Een van de bekendste en meest geliefde trappistenbieren is Chimay. Dit godendrankje wordt gebrouwen in de Abdij Notre-Dame de Scourmant in het Henegouwse Chimay, een klein stadje met minder dan 10.000 inwoners. De bottelingen refermentatieafdelingen maken gebruik van het EPLAN Platform. Geen klein bier!

De abdij van Chimay produceert jaarlijks ongeveer 170.000 hectoliter bier. Het meest bekend zijn de Rode Chimay, Witte Chimay en Blauwe Chimay met respectievelijk een alcoholgehalte van 7, 8 en 9%. De Rode en Witte Chimay komen in flesjes van 33 en 75 cl, de Blauwe Chimay ook in grote flessen van 1,5 en 3 liter. Meer dan de helft van de flessen is bestemd voor export. Zo’n veertig landen voeren vandaag al Chimay in. Vooral in Frankrijk, de Verenigde Staten, Japan, China en Nieuw-Zeeland zijn de Rode, Witte en Blauwe Chimay geliefde tafelgenoten.

Van brouwen naar bottelen en refermenteren

Tussen het brouwen en exporteren vindt de botteling en refermentatie plaats. Dat gebeurt niet in Chimay, maar op de site van Baileux. Hier werken 82 personen onder wie Philippe Kempkens, technisch assistent van de onderhoudsverantwoordelijke. Philippe ziet toe op de goed technische werking van de volledige keten.

Een ingenieus proces

Philippe Kempkens: "De verpakking, botteling, refermentatie en verzending verlopen volledig geautomatiseerd met behulp van diverse productielijnen. De brouwerij levert het bier in tankwagens. Als het aankomt, gaat het direct naar een voorverwarmingsketel die het op een temperatuur van 20° C brengt. Meteen daarna volgt de botteling in flessen die met een dop of kurk worden afgesloten. Dan is het de beurt aan de etiketten. De afgewerkte flessen worden vervolgens verpakt in kratten of dozen en in de refermentatiekamer geplaatst. Daar rusten ze minimaal 21 dagen op een constante temperatuur van 24° C. Nu moeten ze alleen nog getransporteerd en ... gedronken worden. Chimay is niet gepasteuriseerd. Het hele proces in de leidingen gebeurt daarom onder CO2. Zo komt het bier nooit in contact met de omgevingslucht."

Efficiënter dankzij EPLAN

In dit hele proces zijn de prestaties van de productielijn cruciaal. Philippe Kempkens staat in voor het beheer van de automatisering, elektriciteit en pneumatiek van het bottelingsysteem. Hij speelt dus een sleutelrol ... samen met EPLAN. "Ik moet regelmatig wijzigingen, aanpassingen of correcties doorvoeren op de automatiseringslijn. Voor een maximale efficiëntie is het noodzakelijk dat we beschikken over precieze en betrouwbare plannen van ons volledige systeem. Vroeger werden onze plannen altijd op papier gezet. We moesten ze voortdurend manueel aanpassen en corrigeren. Dat vergde een enorme investering en veel tijd. Daarom gingen we op zoek naar een betrouwbare en praktische ontwerpsoftware. Dat werd EPLAN."

EPLAN gekozen na marktstudie

Chimay wilde niet over één nacht ijs gaan in de keuze van de ontwerpsoftware. Ze wilden meteen de best mogelijke oplossing in huis. "Na een marktstudie kozen we voor EPLAN", vult Philippe Kempkens aan. "We waren onder de indruk van de mogelijkheden van hun softwarepakketten. Bovendien gebruikten de fabrikanten van onze machines eveneens EPLAN. De keuze voor EPLAN was dan ook een significant voordeel op het vlak van coherentie en integratie."

Aanzienlijke tijdswinst

De Brouwerij van Chimay werkte eerst met de EPLAN-softwareversies 5.6 en 5.7. Daarna stapten ze over naar EPLAN Electric P8. Philippe Kempkens heeft alleen maar positieve woorden voor het platform. "Wat ik er zo goed aan vind? De overstapmogelijkheden en de links naar de verschillende elektronische artikelen en machine’-schema’s. Maar ook het gemak waarmee ik de plannen kan updaten. Dankzij EPLAN hebben we ook voortdurend een precies en goed gedocumenteerd zicht op onze plannen, meer bepaald dankzij de kruisreferenties. Hierdoor kunnen we onze productielijnen en onze documentatie snel ontwikkelen. We winnen dus enorm veel tijd op het tekenwerk, maar ook bij het beheer van de lijnen. Ik schat de tijdswinst op 90% en op 60% voor onze onderhoudsinterventies."

Continu streven naar kwaliteit

Kwaliteit: het is voor degustatiebieren zoals Chimay niet alleen belangrijk in het glas, het is ook onmisbaar tijdens de productieprocessen. De keuze voor EPLAN kadert bij Chimay in die optiek. Door een goed gebruik van het systeem verlopen de processen niet alleen vlotter, bij onderhoudsbeurten of reparaties wordt de downtime ook aanzienlijk verminderd. En hoe meer functionaliteiten er gebruikt worden, hoe hoger het rendement.

Trainingen die meteen renderen

Philippe Kempkens: "Ik heb bij EPLAN verschillende opleidingen gevolgd. Ik wilde nu eenmaal alle functionaliteiten van de software optimaal beheersen. Kwestie van een maximale efficiëntie te realiseren. De opleidingen waren heel praktijkgericht. Ik kon onmiddellijk gebruik maken van alle voordelen zonder eerst tijd te moeten investeren in een leerproces. Ook de helpdesk van EPLAN is uiterst efficiënt! Bij het kleinste incident doen wij telefonisch een beroep op een EPLAN-specialist die onze problemen in enkele ogenblikken oplost."