Industriële automatisering
Automatisering in machine- en installatiebouw

Industriële automatisering

Automatisering in machine- en installatiebouw

Een grondige procesoptimalisatie van machines en software zorgt voor een geoptimaliseerd productieproces. Dit noemen we ook wel industriële automatisering. Het omvat het totale ontwerp van sensoren en actuatoren tot de bijbehorende besturingscomponenten.

Met een EPLAN project creëert u een volledig digitaal beeld van de schema's en een digital twin voor de schakelkasttechniek. Deze fungeert als centrale informatiebron voor alle componenten en machinedata voor uw engineering- en productieafdelingen.

Grondbeginselen

Waarom industriële automatisering?

Industriële automatisering is een must wanneer u uw werkproces wilt optimaliseren. Het wordt gebruikt op alle technologiegebieden voor de engineering van machines en installaties. Onze oplossingen bieden u een scala van functies aan. Denk maar aan uitgebreide mogelijkheden om workflows te vereenvoudigen of om met één klik automatisch meerdere acties achter elkaar uit te voeren.

Grondbeginselen van industriële automatisering

Het ontwerpen van machines is een complexe engineeringsactiviteit, waarbij veel parameters een rol spelen. Het werken met sensor- en actuatorlijsten is een belangrijke stap om het ontwerpproces verder te automatiseren. Deze lijsten kunnen worden geïmporteerd in EPLAN. Zo hebt u de mogelijkheid om het ontwerpproces volledig te digitaliseren.

Sneller schema's tekenen? Stap over op functioneel ontwerp

Als elektrotechnisch engineer staat u voor de uitdaging om schema’s te tekenen die voor iedereen goed te gebruiken zijn. Een bordenbouwer heeft immers andere informatie nodig dan een servicemonteur, dus hoe zorgt u ervoor dat u efficiënt schema’s tekent die ook nog eens voor iedereen bruikbaar zijn? Op onze blog leest u hoe u kunt overstappen op functioneel ontwerp.

Disciplines

Geautomatiseerde engineering in drie fasen

Wat doen bedrijven om hun engineeringprocessen succesvol te automatiseren? De basis vormt de structurering van herbruikbare functies, zoals varianten of opties. Deze functies worden beschreven in deelcircuits en worden centraal beheerd in macrobibliotheken. Schema's voor nieuwe opdrachten kunnen met deze modulaire, functiegerichte productstructuur sneller worden samengesteld. Als een bedrijf productconfiguratoren gebruikt, zijn deze bestelgegevens direct te importeren. Het resultaat: schema's worden gegenereerd door middel van dialoogbegeleiding of volledig op de achtergrond en volledig automatisch op het platform of via een webapplicatie.

Besturingstechniek

PLC-besturingen en uitwisselen van toewijzingslijsten

Besturingstechniek is onderdeel van de industriële automatisering. Voor u als EPLAN gebruiker is dit onderdeel belangrijk. Hieronder vindt u een overzicht van de relevante onderwerpen en diensten.

Componentgegevens in EPLAN Data Portal

Voordat u aan de slag gaat met een ontwerp van een besturing, moeten uitgebreide gegevens van alle componenten vastgelegd worden. Het EPLAN Data Portal vormt hiervoor een goede basis.

Toepassingsvoorbeeld: TIA PLC-interface

Van verschillende PLC-fabrikanten zijn de componentgegevens in het EPLAN Data Portal beschikbaar. Zoals van Siemens. U kunt hier de instructies downloaden.

IO-lijsten voor in- en uitvoer

De PLC IO-lijsten kunnen binnen EPLAN zowel vanuit de PLC-programma omgeving geïmporteerd worden als naar het PLC-programma geëxporteerd worden. Ook bieden wij u de mogelijkheid om met de open AutomationML-interface informatie uit te wisselen met iedere PLC of controller.

We helpen u graag verder!

Bent u op zoek naar meer informatie over onze oplossingen? Of bent u geïnteresseerd in onze diensten? Neem contact met ons op via het onderstaande formulier.